Haber

Boynuzlarında genetik bozukluk olan kızıl geyik Sivas’ta görüntülendi

Boynuzlarında genetik bozukluk olan kızıl geyik Sivas’ta görüntülendi

Boynuzlarındaki genetik bozukluk nedeniyle halk arasında selek olarak bilinen kızıl geyik, bir doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçısı tarafından fotoğraflandı.

SİVAS – Boynuzlarındaki genetik bozukluk nedeniyle halk arasında şelek olarak adlandırılan kızıl geyik, bir doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçısı tarafından fotoğraflandı.

Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçısı Mustafa Aslan, dünyanın en büyük geyik türlerinden biri olan kızıl geyiği fotoğraflamak için nihayet kolları sıvadı. Aslan, yaklaşık 1 haftadır yemyeşil ormanlarda izini sürdüğü alageyiği 70 saatlik çalışmanın ardından fotoğraflamayı başardı. Ancak fotoğrafını çektiği alageyiğin boynuzları dikkatini çekmiş. Aslan kısa bir araştırma yaptıktan sonra fotoğrafını çekmeyi başardığı alageyiğin boynuzlarında genetik bir bozukluk olduğunu ve bu nedenle halk arasında ‘Şelek’ olarak anıldığını öğrendi. Seleklerle ilgili bir diğer dikkat çekici detay ise bu geyiklerin çiftleşme şanslarının çok az olması veya hiç olmamasıdır. Boynuzlarında genetik bozukluk olan çelekler, adetleri gereği çiftleşme mevsiminde rakipleriyle güreşmek zorunda kalırlar. Rakip erkeklerin boynuzlarını vurarak çabalamasında şansı son derece zayıf olan Şekekler, verimsiz bir çiftleşme dönemi geçiriyor.

“70 saat kamuflaj çadırında kaldım”

Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçısı Mustafa Aslan, alageyiği fotoğraflamak için 70 saat kamuflaj çadırında kaldığını belirtti. Çok zor çünkü ülkemizde maalesef kaçak avlanma nedeniyle bu hayvanların sayısı azaldı. Görüntülenmesi çok zordur. Geyiği fotoğraflamak için yaklaşık bir hafta ormanda kamp kurduk. Bu kamp döneminde günde 10 saat kamuflaj çadırlarında kaldık. Bu da yaklaşık 70 saate karşılık gelmektedir. Sonunda maalesef kamuflaj çadırında görüntü elde edemedim ve geyiği takip etmeye başladım. Takip ettiğim bir yerde bir kızıl geyiğe rastladım. Ormanda yatıyordu. Bu geyik benim için çok farklıydı çünkü daha önce hiç bu formda bir geyik görmemiştim. Boynuzları eğriydi, biri sağda, diğeri soldaydı. Araf’a bakıyorlardı. Genetik bir bozukluk. Bu geyik boynuzlarını düşürse bile bir dahaki sefere yine boynuzları kırık olarak çıkacaktır. Halk arasında bu geyiğe ‘şelek’ denir” dedi.

“Boynuzlar dezavantaj sağlıyor”

Halk arasında seleks olarak bilinen alageyiklerin boynuzlarındaki genetik bozukluğun kendilerine büyük dezavantaj yarattığını ifade eden Aslan, “Boylarındaki bu genetik bozukluk onlara büyük dezavantaj sağlıyor. Bunun nedeni sonbahar döneminin üreme dönemi olması. Üreme sırasında etrafa böğürerek seslerini duyurmaya çalışırlar, “Erkek geyikler dişileri paylaşmak istemedikleri için bölgelerine başka geyikler sokmak istemezler. Bu yüzden tartışmaya girerler. Boynuzlarını birbirine vurarak bu karmaşayı yaratırlar. Fotoğrafını çektiğimiz talihsiz geyik, kavgayı kazanacak durumda görünmüyor. Onun için üzülüyorum ama elinden bir şey gelmiyor.” Hayır. Bu doğanın kanunu, kimi kazanır, kimi kaybeder” dedi.

“Bazıları şanssız dedi, bazıları şanslı dedi”

Aslan’ın çektiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşmasının ardından insanların geyiğe isim bulma telaşına düştüğünü ifade ederek, “Bu talihsiz geyiği ormanda tek başına dolaşırken buldum ve fotoğrafladım. sosyal medyadan insanlar bir sürü isim bulma telaşına düşmüşler hayvanın talihsizliğinden yola çıkarak isim bulmaya çalışmışlar kimisi şanssız kimisi şanslı dedi ama kesin bir karar verilmiş değil geyikler utangaç hayvanlardır sevmezler İnsanların olduğu yerde fazla hareketlilik göstermezler.Bu yüzden ormanlara çok sık gitmeniz gerekir.Vücutları oldukça iridir.At veya inek hakkında.Bu yüzden görmek zor değildir.Doğa fotoğrafçısı için oldukça zordur. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu