Haber

Düzce’de Büyükbaş Hayvanlara Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Hayvan hastalık ve zararlılarına karşı program kapsamında büyükbaş hayvanlara yönelik düzenlenen “Sel ve Ağız Aşılama Kampanyası” Düzce’de başladı.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, büyükbaş hayvanlara yönelik aşılama kampanyasının başladığını duyurarak, “Bakanlığımızın 2013 yılında uyguladığı hayvan hastalık ve zararlıları ve çaba programı doğrultusunda il genelinde büyükbaş hayvanlara yönelik baskın Şap aşısı kampanyası başlatıldı. ülke genelinde bölgesel risklerin azaltılmasını temel alan şap hastalığının kontrol ve yok edilmesi projesi.” “Kampanya ile 2 aydan büyük tüm büyükbaş ve manda hayvanlarına şap aşısı yapılacak. İşletmemizdeki büyükbaş hayvanlarımızı yeniden aşılayarak Kurban Bayramını hayvan hastalıklarına yakalanmadan geçirmeyi planlıyoruz. Kurban Bayramı öncesi bahar döneminde vilayet.”

Bir ceza var

Şap hastalığının ülke ekonomisini de etkilediğine işaret eden Uzun, “Çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, salgın, bulaşıcı, viral bir hayvan hastalığıdır. Şap, ölümlere neden olmasının yanı sıra, hastalık aynı zamanda bu hastalığa bağlı et ve süt gibi verim kayıpları nedeniyle yetiştiricilerimizi ve ülke ekonomimizi de olumsuz etkiliyor.” Çok hızlı bir enfeksiyon ve yayılım olan şap hastalığının ve yol açtığı ekonomik kayıpların önlenmesi için sığırların 2024 yılına kadar üç dönem halinde şap hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Hayvancılıktan beklenen verimi alabilmek için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek. Aşılama zorunludur. Yetiştiricilerimizin şap aşısı kampanyası ile ilgili Müdürlüğümüzce yapılacak duyuruları dikkate almaları ve hayvanlarını şap hastalığından korumanın en etkin ve ucuz yolu olan aşılama konusunda duyarlı olmaları gerekmektedir. Sığırlardan aşısı yapılmamış olanlara nakil izni verilmeyecektir. Tıpkı hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı desteğinde olduğu gibi. “Bu durumda şap aşısı yapılması zorunlu olup, hayvanlarına aşı yaptırmayı reddeden yetiştiricilere ilgili kanun uyarınca idari para cezası uygulanacaktır” dedi.

2024 yılı içerisinde Şap Aşılama Programı dönemlerinde 57 bin 480 büyükbaş hayvanın aşılanması, 21 bin buzağının ise etiketlenerek tespit edilerek kayıt altına alınması planlandı. – DÜZCE

haber-ceyhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu