Haber

Özgür Özel: “Demokrasilerde Merkez Bankası Başkanlarının yerini saray entrikaları almaz”

HABER: YETENEK BAĞIŞ/ KAMERA: MEHMET MEHMETLİOĞLU

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Demokrasilerde Merkez Bankası (MB) liderlerinin yerini saray entrikaları almaz. Demokrasilerde Merkez Bankası başkanı hata yaparsa o hata kendi içinde siyaset tarafından değerlendirilir. Doğru olan, olmadan yapılır. Piyasaları altüst etmek veya kimseye güvensizlik yaratmak. Asıl sorun, kendi kanununun her beş yılda bir değişmesidir.” Olması gereken, beş yılda dört kez görev değiştiren siyasi iktidarın Türkiye’ye yaptığıdır. Bu kurumda ne itibar ne de haysiyet bıraktılar. Artık Gaye Hanımı da bu şekilde göndersinler. Yarın görevden alınsa sorun olmaz, bu onun kendi siyasi takdiridir. Ama sen bu tür sarayları entrikalarınla ​​göndermişsin, yarın iyi eğitimli bir insanı bu göreve davet edeceksin. Gelecek mi? Annesini karıştır, babasını karıştır, henüz küçücük annesinden emziren bebeğini karıştır… MB Liderini böyle mi değiştireceksiniz? Demokrasinin olmadığı saraylarda böyle şeyler olur. Saray entrikalarına “MB’nin buna ihtiyacı yok” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tunceli’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“BAŞAK DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMALARI ERDOĞAN’IN BUGÜNE KADAR SÖYLEDİĞİ HERŞEY YALAN”

Özel, HDP Eş Genel Başkanı Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağı iddiaları ve DEM Partisi ile yapılan görüşmelere ilişkin şunları söyledi:

“Başak Demirtaş’ın yaptığı açıklamaların hepsi aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar söylediği tüm sözlerle çelişiyor. Ne diyorlardı: ‘CHP ‘DEM’ oluyor, DEM Partisi ile kapalı kapılar ardında iş birliği yapıyor, işbirlikleri var” kamuya açıklanmaz.’ Ancak Başak Hanım’ın açıklamalarından anlaşıldı ki, dedikleri gibi kamuoyunun bilmediği bir şey yok.Biz de Başak Hanım’ın açıklamasını tüm kamuoyuyla birlikte dinledik ve herkesle birlikte bu açıklamadan haberdar olduk. ‘Gizlice gizlenen DEM ile herhangi bir şey tartışıyor musunuz?’ Tek söylediğimiz şu: Kamuoyunun gözü önünde ne oluyorsa bize nezaket ziyaretinde bulundular, biz onlara nezaket ziyaretinde bulunduk, birçok gündemi değerlendirdik. DEM Partisi Parti Meclisi’nin açıklaması var: ‘Biz onlara nezaket ziyaretinde bulunduk. kentsel uzlaşma arayacağız.’ Anlaşmaya varabileceğimiz belediye başkan adaylarını arıyoruz.Bunun dışında DEM Partisi’nin yaptığı açıklama, Parti Meclisi’nde alınan karar ve adaylıklarımızın birbiriyle alakası yok veya gizli kapılar ardında görüşme yok. Açıklanan adaylardan bunu zaten birlikte izliyorsunuz.Başak Hanım şunları söyledi: ‘Bir irade beyanı veya Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşının seçme ve seçilme hakkının kullanılmasına katkı düşünebilirim’ yaklaşımı ‘ herkesin saygı duyması gereken bir yaklaşım ama aynı zamanda daha önce bize yapılan saygısız saldırıları boşa çıkarması açısından da son derece değerli.

“İMAMOĞLU BELEDİYESİ SADECE CHPLİLER İÇİN İYİ DEĞİL TÜM İSTANBUL İÇİN İYİ OLDU”

Şartlı durumlardan ya da gerçekleşmemiş bir adaylıktan bahsetmek gerçekçi değil. Ancak biz CHP olarak soruna şöyle bakıyoruz: Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul’a ve İstanbullulara iyi geldi. Sadece CHP’lilerin yararına olmadı, tüm İstanbul’un yararına oldu. Bu İstanbul’da AK Partili var, MHP’li var, HDP’li var, Alevi var, Sünni var, Türk var, Kürt var, Şafi var, Boşnak var. Bütün İstanbul için hayırlı oldu. Onun için Ekrem İmamoğlu’na 5 yıl daha bu görevi İstanbullulardan talep etme yetkisini verdik ve aday gösterdik. İstanbul halkı yetki verirse 5 yıl daha kar amacı gütmeyen, çevreye duyarlı, sosyal belediyeciliğin iyi yapıldığı, ayrımcılıktan, partizanlıktan uzak bir belediye olacak. Murat Kurum’un partisinin tarihinde, onların belediyecilik anlayışında partizanlık var, vurgunculuk var, helikopterden İstanbul’un güzel topraklarının Arap krallarına ve Katar Emirlerine verildiği görüntüsü var. İstanbul’a yukarıdan değil içeriden baktığımızda İstanbul’un güzelliklerini İstanbulluların istifadesine sunuyoruz. Parklardan, sosyal tesislerden, sosyal belediyecilikten oluşan bir dünya inşa ediyoruz. Karar; İstanbul bir partinin, bir kişinin çevresinin ve ailesinin menfaati için mi yönetilmeli yoksa tüm İstanbul’un menfaati için mi yönetilmeli? “İstanbul seçmeninin soruna buradan bakacağını düşünüyorum.”

“Cuma günü ve önümüzdeki hafta büyük bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum”

CHP Lideri Özel, “Antalya, İzmir gibi belediye başkan adaylarının açıklanmadığı il ve ilçeler var. Ne zaman açıklanacak?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Önümüzdeki hafta perşembe veya cuma günü yapacağımız Parti Meclisi (PM) toplantısında çok daha fazla belediye başkan adayını açıklayacağız. İddaa ediyorum bundan sonra bir PM toplantımız daha olabilir. Belki çok istisnai durumlarda PM’ler yapılabilir ama bu Cuma ve gelecek hafta çok fazla alana sahip olacağımızı düşünüyorum.”

“ŞU ANDA MERKEZ BANKASI’NDA GÖSTERGE SAVAŞLARI YAŞANIYOR”

Özgür Özel, Merkez Bankası (MB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’a ilişkin tartışmalara ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

“MB Türkiye’nin en önemli ve köklü kurumlarından biridir. Kanunla kurulmuş, kuralları ve gelenekleri olan bir kurumdur. Bu kurumun bu duruma düşürülmesi kötü. Haksızlık yapmak istemiyorum. Gaye Hanım ya da ailesi iddiaların tamamını doğru ya da yanlış olarak kabul ederek.” ne de birisini haberi olmadan korumak istemem. Peki bu görevi hepimiz adına kim yürütecek? Bu devasa kurumun bir teftiş konseyi var, ilgili komiteleri var. Bu kurulların hızlı bir şekilde çalışması ve durumu ortaya koyması gerekirken, AK Parti içindeki çatışma ve çatışmalar, sorunu parti içi çatışmaya dönüştürüyor. Merkez Bankası üzerinden vahim bir zihniyetle karşı karşıyayız. Şu anda Merkez Bankası’nda vesayet savaşları yaşanıyor. ‘Ekonomiden sorumlu bakanın grubu Gaye Hanım’dan kurtulmak istiyor ve onun itibarına suikast düzenliyor’ diyenler var. Veya ‘Onu orada tutmak isteyenler şöyle cevap verir. ‘MB gibi büyük ve köklü bir örgüte yakışmaz’ diyenler var. Gaye Hanım gibi iyi eğitimli, yurt dışında özel bir departmanda bile değerli görevlerde bulunmuş biri iktidar tarafından Türkiye’ye getirildi. İktidar partisi faiz konusunda farklı bir yol izledi. ‘Akılcı politikalar uygulayacağız’ dediler. Merkez Bankasının bağımsızlığı son derece değerlidir. Bu bağımsızlıktan rahatsız olan birinin, küçük bir çocuğu olan, iyi eğitimli bir gencin, onları dinlemediği için özel hayatı ve ailesi üzerinden gerçekleştirdiği prestij suikastı, gerçek bir iş değildir.

“DEMOKRASİLERDE MERKEZ BANKASI BAŞKANLARININ YERİ SARAY İZİNLERİYLE DEĞİŞTİRİLMEZ”

Onu görevden mi alacaksın? Bunu bir usta olarak yapın. Yerine kimi istiyorsanız onu atayın. Umalım ki bugüne kadar getirdiklerinden, götürdüklerinden ne hayırlar gördük. Ancak bu tavırlar hiç hoş değil, bunlar saray entrikaları. Demokrasilerde MB liderlerinin yerini saray entrikaları almıyor. Demokrasilerde MB lideri hata yaparsa o hata siyasetin kendisi tarafından değerlendirilir. Yapılacak doğru şey bunu piyasaları karıştırmadan, kimseye güvensizlik yaratmadan yapmaktır. Asıl sorun, kendi kanununda beş yılda bir değişmesi gereken makamı beş yılda dört kez değiştiren siyasi iktidarın Türkiye’ye ne yaptığıdır. Bu kurumda ne itibar, ne haysiyet bıraktılar. Şimdi Gaye Hanım’ı bu şekilde göndersinler. Yarın görevden alınsa sorun olmaz, bu onun kendi siyasi takdiridir. Ama sen onu öyle saray entrikalarıyla gönderdin, yarın bu göreve uygun eğitim almış birini davet edeceksin. Gelecek mi? Annesini karıştır, babasını karıştır, henüz küçücük annesinden emziren bebeğini karıştır… MB Liderini böyle mi değiştireceksiniz? Demokrasinin olmadığı saraylarda böyle şeyler olur. “MB’nin saray entrikalarına ihtiyacı yok.”

“BİN-2 BİN LİRA DEĞİL, ARTIŞLI BİR ARTIŞ YAPARSANIZ 7 BİN LİRA VERİRSENİZ EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TABAN FİYAT OLACAK”

Özel, “Seçim yaklaştığında hükümetin emeklilere ek zam ya da 5 bin TL ikramiye vereceği söyleniyor. Bu konuyla ilgili niyetiniz nedir?”

“Uzun zamandır şunu söylüyoruz: Recep Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı asgari fiyat değildi, 1 buçuk asgari fiyattı. Bugünkü asgari fiyata göre hesaplarsanız 25 bin liraydı. Son çekilen emekli maaşı 7 bin 500 liraydı. Güya 10 artırdılar. Bin yaptılar. Bu asgari ücretin yüzde 55’i. Bu yetmez. Bu açlık, yoksulluk, sefalet demek. En az bir asgari ücret, sonra 1 buçuk asgari ücrete çıkarın, ‘Yapmayacağız’ dediler. Uzun zamandır dile getirdik, şimdi doğrusal bir zam konuşuluyor, 1000-2000 lira değil ama doğrusal bir zam yapılması gerekiyorsa 7 bin lira vereceksiniz ki en düşük emekli maaşı olsun. Asgari ücret, bu yetmez, bunu yapıp orada bırakmak da yetmez, kanuna yazacağız: ‘En düşük emekli maaşı taban fiyattır’ “Taban fiyatı arttığında en düşük emekli maaşı da artacak. 7 bin liralık doğrusal bir artışı kabul edebiliriz. Rastgele doğrusal bir artış yeterli değildir. En az 7 bin lira olması lazım. Yetmiyor, artık taban fiyatla birlikte en düşük emekli maaşının da artacağının yasada yazılması lazım.”

“AK PARTİLİ SEÇMENLER, BİZ SİZİ TAŞIYAMIYORUZ AMA SİZ İYİ BELEDİYE ANLAYIŞINI OYUNUZLA İL VE İLÇEMİZE TAŞIYABİLİRSİNİZ.”

Özel sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda Pertek vapurundayız. Tunceli’deyiz. Güzel bir gün geçirdik. Bir devlet adamını, güçlü bir siyasetçiyi antık. Ama Pertek vapurunda Pertek arkamızdayken Vedat Dalokay’ı anmadan edemeyiz. Vedat Dalokay Perteklidir.Ankara Büyükşehir Belediyesi Lideridir.Ankarayı Ankara yapan, başkent yapan, sosyal demokrat belediyecilik anlayışına sahip çok önemli bir isimdir.Kendi tasarladığı cami şu anda Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Aşkabat’ta bulunmaktadır. dünyanın en önemli yeni nesil camileri. Vedat Dalokay’ın memleketinden Türkiye’nin her yerine şunu söyleyelim: CHP’nin kadrosu çok iyi belediye kadrosu. 5 yıldır Pertek Belediyemiz var, tüm Pertek bundan memnun. Biz umarım Pertek’i ve belediyeleri Tunceli’de tutabiliriz, Tunceli Belediyesi’ni kazanıp Türkiye’de de belediyeler oluşturabiliriz.Büyükşehir belediyesi sayısını en az 15’e, belediye sayısını çok yüksek rakamlara çıkaracağız ve herkesi CHP’yle tanıştıracağız. İyi belediyecilik anlayışı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Türkiye genelinde bir gerçek var: Göç alan belediyeleri biz yönetiyoruz, göçmen veren belediyeleri AK Parti yönetiyor. AK Parti seçmenleri maalesef hepinizi Beşiktaş’a, Karşıyaka’ya, Yenişehir’e, Kadıköy’e, Çankaya’ya taşıyamayız ama siz oylarınızla doğru belediyecilik anlayışını şehrinize ve ilçenize taşıyabilirsiniz. “Tüm vatandaşlarımıza CHP’li belediye başkanlarını seçmelerini tavsiye ediyoruz.”

“TURGUT ALTINOK’UN ERDOĞAN’A SÖYLEDİKLERİNE GÜVENMİYORUZ. MANSUR YAVAŞ’IN ANKARA’DA ANKARA HALKINA YAPTIĞI HİZMETLERE GÜVENİYORUZ”

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok’un “Uzun Adam’ın hesabını soracağız” sözlerinin sorulması üzerine Özel, şunları söyledi:

“Bu tür partilerin geçmişte kendi içlerinde yaşadıkları polemiklere güvenecek, yardım ümit edecek, buradan siyaset bekleyecek durumda değiliz. Turgut Altınok’un Ankara’yı kazanmak için Recep Tayyip Erdoğan’a söylediklerine güvenmiyoruz. Biz Ankara’daki Mansur Yavaş’ız.” “Ankara halkına yaptığı hizmetlere güveniyoruz. Kendisi çok güzel hizmetler yaptı ve karşılığını alacaktır.”

egirdirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort